Kúpiť balančné podložky – e-shop

Sprievodca výberom
balančných podložiek


Balančná podložka  >  Veľký prehľad - balančné cvičebné pomôcky, ktoré pomáhajú

Veľký prehľad - balančné cvičebné pomôcky, ktoré pomáhajú

Balančné cviky pomáhajú pri rehabilitáciách aj pri posilňovaní hlbokých svalov a pre spevnenie chrbtice. Ich účinky sú ohromujúce. Aké pomôcky na cvičenie vám poslúžia?

Základom sú balančné podložky, ktoré naštartovali éru používania rôznych balančných pomôcok a doplnkov. Originálom boli pomôcky značky BOSU. Tie nie sú zvlášť staré, predstavil ich vynálezca David Weck až v roku 1999 (ako BOSU Balance Trainer) skupine amerických športovcov. Reakcie boli úžasné a objednávok pribúdalo. Samotný názov vznikol zo slov "Both Sides Up", čo znamená obe strany nahor a značia, že BOSU je možno využívať z oboch strán - z nafúknutej aj z plochej.

Časom sa objavili alternatívy k drahšiemu BOSU a predovšetkým celý rad ďalších typov pomôcok.

Ako vám pomôžu balančné pomôcky

Majú celý rad pozitívnych účinkov na ľudské telo:

  • zlepšenie rovnováhy, ktorá je základom všetkých pohybov
  • aktiváciu a posilnenie posturálneho svalstva - to sú práve tie skryté svaly (jadro, core), ktoré držia ostatné svalstvo a spevňujú chrbticu a chrbát
  • spevňujú šľachy a kĺby
  • všeobecne zvýšujú ohybnosť

Čo používať okrem balančných podložiek?

Zaujímavým doplnkom sú tiež rotany, na ktorých sa vykonávajú krúživé pohyby do obichdvoch strán a tým dochádza k zoštíhľovaniu postavy predovšetkým v oblasti bokov a šikmých svalov. Rotana môže byť obyčajná, alebo s držadlami a počítadlom pohybov. Obyčajne má aj masážne body pre stimuláciu tela.

Samostatnú skupinu sú balančné pomôcky na jógu, ktoré sú primárne určené na cvičenie jógy a zvýšenie efektivity cvičenia. Príkladom sú jóga valce, ktoré pomôžu pri uvoľnení bedrovej chrbtice. Jóga pomôcky pomáhajú odbúravať bolesti chrbta a kĺbov, stresové napätie a prispievajú k celkovému spevneniu postavy.

Balančné pomôcky pre deti

Pre hravé deti asi od troch rokov sú určené špeciálne balančné pomôcky - krásne farebné, originálne a podporujúce myslenie. Ich základným cieľom je prevencia bolestí chrbta a kĺbov, rozvoj motoriky a rovnováhy. Podložky sú obvykle doplnené o herné prvky, ako je labyrint.

Okrem detských balančných pomôcok patria medzi obľúbené pomôcky tiež rôzne závesné a posilňovacie systémy, slackliny, balónové stoličky a mnoho ďalších posilňovacích a cvičebných doplnkov, ktoré pôsobia cielene na hlboké svaly a podporujú koordináciu a rovnováhu tela.

Vyskúšajte niektorú z nich, cvičte pravidelne a čoskoro pocítite výsledky.

Zdieľajte článok



Odporúčame balančné podložky






Ďalšie novinky

Balančná lopta

Balančná lopta slúži pre aktiváciu a posilnenie svalových partií, ktoré sa inak veľmi ťažko precvičujú. Cvičenie napomáha k odstráneniu stresu aj svalového napätia.

Balančná podložka na SM systém

SM systém je novinkou medzi cvičeniami na posilnenie hlbokých svalov a držanie tela. S obľubou ho využívajú predovšetkým ženy. Ako im pomáha balančná podložka?

všetky novinky